Z kuchni rumuńskiej

  

Tradycyjny placek bożonarodzeniowy „Scutecele Domnului”

 

Składniki

500 g mąki, 3 łyżki oleju, szczypta soli, filiżanka letniej wody, olejek do ciasta, posiekane orzechy

Sposób przygotowania

Zrobić ciasto z mąki, oleju, soli, wody i dobrze zagnieść, następnie uderzać nim o stół wielokrotnie. Przykryć serwetką i odstawić na 15 min. Rozwałkować na cienkie warstwy. Pozostawić do wyschnięcia, a następnie pokroić na okrągłe warstwy o wielkości talerza. Piec każdą warstwę na blaszce, bezpośrednio na ogniu, z jednej i drugiej strony. Przygotować lekko aromatyzowany syrop.

Kłaść warstwy ciasta jedna na drugą dobrze nakropione syropem i  posypane orzechami.

Pokroić na kawałki.

 

Ta potrawa przygotowywana jest na Święta Bożego Narodzenia. Gospodynie mołdawskie przygotowują wcześniej warstwy pieczonego ciasta, zaś dwa, trzy dni przed świętami finalizują przygotowania tak jak podano w przepisie.

 

 

 

Sałatka z bakłażanów

 

Składniki

2 duże bakłażany, 1 cebula (wg uznania), 3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki oleju, szczypta pieprzu do smaku, sól, papryka, pomidory

Sposób przygotowania

Bakłażany upiec, obrać ze skóry, gdy jeszcze są gorące i pozostawić na drewnianej stolnicy, żeby dobrze ociekły z wody. Posiekać drewnianym tasakiem, włożyć do miski i wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem, dodawać po trochu olej, aż otrzyma się puszystą konsystencję. Dodać cebulę i bardzo drobno posiekany czosnek (wg uznania), pieprz i sól. Włożyć do salaterki lub na talerz i przybrać plastrami pomidorów i krążkami zielonej papryki.

 

Bakłażany pieczone

3 średnie bakłażany, 2 łyżki mąki, 100 g bryndzy, 1 żółtko, tłuszcz, 1 jajko, ½ szklanki mąki, sól

 

Bakłażany umyć, pokroić w plastry, posolić i pozostawić na 20 minut. Plastry bakłażanów odsączyć, obtoczyć w macę i usmażyć na tłuszczu. Bryndzę wymieszać z żółtkiem i drobno posiekanym kawałkiem bakłażana. Brytfannę wysmarować tłuszczem. Między dwa usmażone plastry bakłażana nakładać pastę i układać w brytfannie. Mąkę wymieszać z mlekiem, zalać bakłażany i zapiec przez 15 minut w piekarniku.

 

 

Diablotki

 

Składniki

0,5 kg słodkiego sera, kostka margaryny, 4 żółtka, kminek, mak, sól

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wymieszać z mąką, aż uformuje się ciasto odpowiednie do rozwałkowania. Ciasto rozwałkować, posmarować jajkiem, posypać kminkiem i pokroić na kawałki o szerokości 2 cm i długości 10 cm. Upiec na blaszce posypanej szczyptą mąki. Diablotki są gotowe, gdy osiągną złoty kolor. Lepsze są następnego dnia.

 

 

Galareta wieprzowa

 

Składniki

1,5 kg nóżek wieprzowych, 1 cebulę, 2 marchewki, 1 pietruszkę, 1 pasternak, 1 seler, 2 liścia laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 3-4 ząbki czosnku, sól

Sposób przygotowania

Nóżki umyć i dobrze oskrobać nożem, następnie przekroić je wzdłuż na pół. Włożyć do dużego garnka i zalać wodą w ten sposób, aby poziom wody był na 3-4 palce nad mięsem. Wstawić na odpowiedni ogień, aby lekko się gotowały, później dodać sól, obrane i umyte jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć naczynie pokrywką, pozostawiając je tylko na brzegu lekko odkryte. Gotować, aż mięso będzie łatwo odchodzić od kości. Odłożyć kości i położyć mięso na dnie kilku talerzy. Rozgnieść czosnek drewnianym tłuczkiem z odrobiną soli i wymieszać z rosołem od mięsa. Przecedzić i zalać mięso na talerzach, uważając by dobrze je zakryć. Odstawić w chłodnym miejscu, aby się ścięło.

Aby otrzymać ładną, klarowną galaretę wywar musi gotować się cały czas powoli, a garnek musi być prawie cały przykryty. Najsmaczniejszą galaretę robi się z nóżek wieprzowych i z uszu. Tak samo można też przygotować galaretę z nóżek wołowych lub mieszając nóżki wołowe z wieprzowymi.

 

 

Pieczeń z kurczaka z piekarnika

 

Składniki

Na 10 porcji: 2,5 kg kurczaka, 100 ml oleju, 50 g czosnku, 100 ml wina, sól, pieprz, mielona papryka (wg uznania)

Sposób przygotowania

Kurczaki oczyścić, opiec nad ogniem, umyć, osuszyć i przyprawić (pieprz, mielona papryka, sól). Następnie włożyć do brytfanny z olejem, posmarować olejem i pozostawić w piekarniku. Pod koniec pieczenia dodać wino, skropić nim całe mięso na wierzchu oraz dodać obrany i drobno pokrojony czosnek. Gdy kurczaki są już gotowe i rumiane, wyciągnąć, podzielić na porcje i podawać z sosem czosnkowym.

 

 

Potrawa z fasoli

 

Składniki

300 g ziaren fasoli

1,5 l wody

1,5 cebuli

3-4 łyżki oleju

Szczypta mielonej papryki

Sproszkowany czosnek do smaku

Sól

Sposób przygotowania

Wybrać, umyć i namoczyć fasolę dzień wcześniej. Drugiego dnia ugotować, doprowadzając do lekkiego wrzenia, następnie odsączyć wodę i wlać nową, letnią. Czynność powtórzyć trzy razy. Dobrze zagotować fasolę w ostatniej wodzie (tak by można z łatwością rozgnieść ziarenko w palcach), następnie odcedzić i przelać przez sitko. Pokrojoną w plasterki cebulę podsmażyć na oleju, dodać mieloną paprykę i wymieszać. Odcedzoną przez sitko fasolę włożyć do półmiska i utrzeć z olejem, który został z prażenia cebuli, aż do otrzymania puszystej konsystencji. Posolić, dodać czosnek i wymieszać. Następnie nałożyć na talerz i posypać na wierzchu smażoną cebulką.

Podawać z marynatami, surówką z buraków, kapusty itp.

 

 

 

Papryki faszerowane mięsem

 

Składniki       

Na 10 porcji: 2 kg papryki, 500 g mięsa wieprzowego, 500 g mięsa wołowego, 200 g ryżu, 1 jajko, 100 ml oleju, 1 włoszczyznę, 250 g cebuli, 250 g pomidorów, 250 ml rosołu, 50 ml wina, 200 g śmietany, 200 ml soku pomidorowego, 500 g keczupu, 100 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz wg uznania

Sposób przygotowania

Papryki oczyścić z pestek, umyć i naciąć na czubku. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, cebulę obrać, umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, później ostudzić. Mięso oraz obraną, umytą i osuszoną włoszczyznę wraz z cebulą zmielić maszynką. Ryż oczyścić, umyć, odsączyć, sparzyć wrzątkiem, a następnie ostudzić i dodać do składu, razem z jajkiem ubitym na pianę, solą i mielonym pieprzem. Wymieszać składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, którą należy nafaszerować papryki. Faszerowane papryki włożyć do brytfanny nasmarowanej olejem, a następnie do piekarnika na 10-15 min. Podczas gotowania dodać rosół, sok pomidorowy, keczup, przecier pomidorowy rozcieńczony w wodzie, kontynuować gotowanie jeszcze przez 30-40 min. Pod koniec gotowania polać wszystko winem i doprawić smak powstałego sosu. Porcję papryki (2 papryki na porcję) podaje się polaną sosem i śmietaną.

 

 

Zupa pomidorowa z czosnkiem

750g pomidorów, 2 l wywaru z mięsa, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 1 cebula, 1 marchew, 1 pietruszka, 200g ryżu, 1 łyżeczka cukru, 2-3 ząbki czosnku, sól

 

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoty kolor na tłuszczu. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki i dusić razem z cebulą na małym ogniu. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i ugotować w wywarze z mięsa. Wrzucić umyty ryż, dodać sól, cukier i posiekany czosnek. Gotować około 45 minut, aż ryż zupełnie się rozgotuje. Połączyć z pomidorami, uprzednio przetartymi przez sito. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.

 

Rozbratel po mołdawsku

750g mięsa wołowego lub wieprzowego, 1 średniej wielkości cebula, 1 kromka bułki, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, łyżka posypanej zieleniny, natka pietruszki, szczypior, 100g oleju, bułka tarta, 1 ugotowana marchewka, 1 ugotowany ziemniak, 1 jajko

 

Mięso zemleć w maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą bułką, ugotowaną marchewką i ugotowanym ziemniakiem. Cebulę drobno pokroić, poddusić na tłuszczu, dodać do masy, razem z posiekaną zieleniną. Wbić jajko, dodać sól i pieprz do smaku, wyrobić dokładnie na jednolitą masę. Formować małe, okrągłe kotleciki. Obtoczyć je w tartej bułce i usmażyć na gorącym oleju.

 

Gołąbki w liściach winogron

250g świeżych, dużych liści winogron, szklanka śmietany, 750g cielęciny, kilka plasterków słoniny, 1 kromka bułki, 2 cebule, 2 łyżki ryżu, 50g tłuszczu, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej zieleniny, szczypta cząbru, 6 pomidorów lub 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 l kwasu z kapusty

 

Mięso zemleć razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać umyty ryż, wlać odrobinkę wody i dusić razem przez kilka minut. Wymieszać z mięsem, dodać zieleninę, pieprz, sól, dokładnie wyrobić. Liście winogron umyć i odsączyć. Nakładać na nie farsz mięsny. Dno rondla wyłożyć pozostałymi liśćmi winogron, położyć na nich warstwę paseczków słoniny, a następnie warstwami układać gołąbki. Zalać niewielką ilością wody i gotować. Gdy liście będą prawie miękkie, zalać je trzema łyżkami kwasu rozmieszanego z przecierem pomidorowym, posolić. Wstawić na 30 minut do nagrzanego piekarnika. Podawać ze śmietaną.

 

Gulasz z baraniny

1 kg baraniny, 100 g boczku, 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżka mąki, 3 cebule, 2-3 ząbki czosnku, posiekana zielenina, sól, pieprz

 

Mięso umyć, pokroić na kawałki. Boczek pokroić w drobną kostkę, stopić, na wytopionym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać mięso, obsmażyć, podlać wodą i dusić na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, z mąki i tłuszczu przyrządzić zasmażkę, rozprowadzić ją wodą i dodać do mięsa. Potrawę doprawić solą i pieprzem , posypać zieleniną. Tuż przed podaniem dodać roztarty czosnek.

 

Mamałyga 

 

Składniki

300 g kaszy kukurydzianej, ¾ l wody, sól

Sposób przygotowania

W garnku zagotować wodę. Gdy zacznie wrzeć dodać soli i wrzucić garść kaszy kukurydzianej. Gotować przez kilka minut, następnie wrzucić resztę kaszy ciągle mieszając trzepaczką lub specjalnym mieszakiem do mamałygi. Gotować ok. 15-20 min., mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. Jeśli mamałyga wydaje nam się zbyt miękka, można dodać jeszcze kaszy i dalej gotować. Włożyć mieszak w środek garnka, pokręcić nim w dłoniach i wyciągnąć. Jeśli jest czysty, oznacza to, że mamałyga jest już ugotowana. Jeśli mamałyga przyczepia się do mieszaka, należy ją jeszcze gotować.

Drewnianą łyżką zamoczoną w zimnej wodzie zebrać mamałygę z brzegów garnka, chwycić garnek za uszy przez ścierkę, potrząsnąć kilka razy, aby mamałyga łatwiej się odkleiła, przewrócić garnek i wyłożyć mamałygę na szeroki półmisek lub na czystą, drewnianą stolnicę.

 

Kotleciki z kabaczków

3 średnie kabaczki, 1 jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 2 łyżki posiekanej zieleniny

 

Kabaczki obrać, wyjąć nasiona, pokroić na kilka części, ugotować, odcedzić. Ugotowane kabaczki posiekać drobno, dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i zieleninę, dobrze wymieszać na jednolitą masę. Kłaść ją łyżką na rozgrzany tłuszcz, formując małe kotleciki, smażyć z obu stron.

 

Placinta

 

Składniki

1 kg mąki, 15 g drożdży, 3-4 jajka, sól, 2 łyżki masła, łyżka oleju, mleko i woda (ta sama ilość), 200 g krowiego lub owczego sera, pół łyżki mąki, sól, jedno ubite jajko do posmarowania

Sposób przygotowania

Na 1 kg mąki rozmoczyć w rondlu 15 g drożdży w letniej wodzie. Dodawać po trochu dobrze przesianą mąkę, mieszając, aż do uzyskania tłustej śmietany. Posypać mąką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę, która została wsypać do dużego rondla, zrobić miejsce pośrodku i dodać 3-4 jajka ubite ze szczyptą soli, 2 łyżki stopionego masła i łyżkę oleju. Dodać wyrośnięty zaczyn i dobrze zagnieść, aż ciasto odklei się od rąk i od rondla. Do zgniecenia dodać tyle wody lub mleka, aby ciasto zrobiło się odpowiednio miękkie. Aby zrobić nadzienie ser ugniata się osobno z dwoma jajkami, połową łyżki mąki i odpowiednią ilością soli. Rozwałkować po kolei warstwy ciasta do odpowiedniej grubości, pokroić na kwadraty o boku ok. 15cm. Wypełnić serem, zagiąć rogi do środka w kształcie koperty (dwukrotnie) i  dobrze skleić, aby nie wyszedł ser. Posmarować na wierzchu ubitym jajkiem i upiec na blaszce na odpowiednim ogniu.

Podawać na ciepło.

 

Racuchy z winem

1 szklanka białego wina, 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru, 200g mąki, 4 jaja, cukier waniliowy, olej do smażenia, cukier puder

 

Wino zagotować z masłem, zestawić z ognia i zanim wino ostygnie, mieszając dokładnie, wsypać mąkę. Dodać utarte z cukrem i cukrem waniliowym żółtka, wymieszać z ubitą pianą z białek. Kłaść ciasto łyżką na rozgrzany olej, zrumienić z obu stron, posypać cukrem pudrem.



 

Ciasto wielkanocne „cozonac” z klasztoru

 

Składniki

1 kg mąki, kostkę drożdży, 250 g cukru, 500 ml mleka, 250 g oleju, 4-5 żółtek, szafran

Sposób przygotowania

Mleko z cukrem i szafranem zagotować, ½  kg mąki sparzyć wrzątkiem. Po ostudzeniu dodać drożdże i żółtka, które zostały wcześniej utarte z solą. Wyrobić ciasto dodając letni olej, żeby nie ostudzić składu, aż zaczną się robić pęcherze. Jedna z zakonnic wyrabia ciasto jedną ręką, tak, aby powstały pasma. Gdy ciasto wyrośnie i odkleja się od miski, włożyć do formy, a następnie do piekarnika. W monastyrze Suzana* formy do pieczenia smaruje się czystym woskiem, zaś na dno naczyń nie kładzie się papieru.

 

* Monastyr Suzana – prawosławny klasztor położony w południowej części Rumunii.

 

 

Pascha z Klasztoru Suzana

W Klasztorze Suzana, paschę robi się z tego samego ciasta jak na „cozonac”, w środku ze słodkim serem pomieszanym z twarogiem. Dodaje się też cukier, wg uznania, ale nie za dużo, bo konsystencja się nie uda, jeśli będzie zbyt słodkie. Zrobić nadzienie, ewentualnie, jeśli ser zostawia wodę, dodać trochę kaszki manny, żeby ją wsiąknęła. Dodać szafran (można dodać rodzynki, które bardzo dobrze smakują z serem), wymieszać z żółtkami i z serem i położyć okrągły papier na dno blaszki. Nałożyć ser oraz ułożyć plecionkę na brzegach i drugą w formie krzyża na środku. Wsadzić do pieca, posmarować, a gdy jest już gotowa, jeść na zimno.

 

 

 

Baklawa

 

Składniki

1 opakowanie ciasta półfrancuskiego, 1 kg posiekanych orzechów, ½ kg cukru, 200 g masła, cukier waniliowy, skórka cytrynowa

Sposób przygotowania

Do wysmarowanej masłem formy włożyć po kolei warstwy ciasta, które należy pokropić stopionym masłem. Ułożyć 5-6 warstw, następnie dodać posiekane orzechy wymieszane z cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Na wierzchu ułożyć kolejne 5-6 warstw, postępując jak za pierwszym razem. Bardzo ostrym nożem pokroić na kwadraty. Wzdłuż każdego nacięcia nalać stopione masło. Wsadzić do piekarnika na słaby ogień na ok. 45 min. Gdy zacznie się rumienić polać na wierzchu gorącym syropem zrobionym z cukru i 2 szklanek wody, do której należy dodać kilka kropel olejku migdałowego lub pistacjowego. Pozostawić jeszcze w piekarniku na 10-15 min. Wyciągnąć na tacę i dodać jeszcze syrop.